Άντρες καπνιστές - παιδιά με άσθμα


Οι άντρες που κάπνιζαν πριν γίνουν μπαμπάδες, ακόμα και αν το έχουν κόψει πολύ καιρό πριν τη σύλληψη, έχουν σημαντικά υψηλές πιθανότητες να εμφανίσουν τα παιδιά τους άσθμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες καπνίσματος 13.000 ανδρών και γυναικών και στη συνέχεια εξέτασαν την εμφάνιση άσθματος στα παιδιά τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το άσθμα ήταν πολύ συχνότερο στα παιδιά εκείνα των οποίων οι μπαμπάδες ήταν καπνιστές πριν τη σύλληψη. Μάλιστα ο κίνδυνος να παρουσιάσει ένα παιδί άσθμα αυξανόταν ακόμα περισσότερο, αν ο πατέρας είχε ξεκινήσει το κάπνισμα πριν την ηλικία των 15 ετών. Επίσης, όσο πιο πολλά χρόνια κάπνιζε ο πατέρας, τόσο περισσότερο αυξάνονταν και οι πιθανότητες.

Αν και η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον καπνιστή πατέρα και την εμφάνιση άσθματος στο παιδί, δεν υπήρξε καμία αντίστοιχη σχέση στην περίπτωση που ήταν η μητέρα καπνίστρια.

Ο επικεφαλής Dr Cecile Svanes, από το University of Bergen της Νορβηγίας που διεξήγαγε την ερευνά, υποστήριξε ότι είναι η πρώτη φορά που ερευνάται πώς οι συνήθειες του πατέρα πριν από τη σύλληψη μπορούν να επηρεάσουν μελλοντικά την υγεία των παιδιών, γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό οι νέοι άντρες να ενημερωθούν για τους κινδύνους που προκαλεί το κάπνισμα όχι μόνο στη δική τους υγεία, αλλά και σε αυτή των παιδιών που θα κάνουν στο μέλλον.